Verwarringen over turnen

Turnen is een vrij algemeen bekende sport die ook wel bekend staat als gymnastiek. Om te beginnen is gymnastiek zeker niet hetzelfde als turnen. Gymnastiek is meer te vergelijken met sport en spel gymlessen van de basisschool. Gymnastiek is dus meer gericht op het algemene bewegen en de motorische ontwikkelingen van vooral kinderen. Turnen daar in tegen is echt het leren van kunstjes en lenig worden zonder spelletjes of grapjes. 

Er is vaak veel verwarring over turnen omdat turnen verschillende onderdelen kent. De vier grootste onderdelen van meerkamp toernooien zijn vloer, brug, balk en sprong. Daarnaast heb je nog kleinere specifieke onderdelen zoals trampoline springen en ritmische gymnastiek. Acrobatische gymnastiek staat in principe los van turnen. De onderdelen van meerkamp toernooien zijn voor mannen en vrouwen verschillend. Mannen kennen geen balk in hun meerkamp toernooien en hebben in plaats daarvan de ringen. Turnen is een strenge sport met veel kleine regeltjes. Het doel van een turnwedstrijd is om per onderdeel zoveel mogelijk punten te scoren. Dit doe je door je oefening zo netjes mogelijk te turnen (het gaat dus niet alleen om de moeilijkheidsgraad van de kunstjes die je doet). Je krijgt punten aftrek als je niet binnen de lijnen turnt, als je valt, je armen of benen krom zijn, je wiebelt of een kunstje technisch niet goed uitvoert (qua houdingen). 

Wat veel mensen ook niet weten is dat er veel ballet verwerkt zit in turnen. Vooral in de onderdelen vloer en balk zitten veel pasjes en houdingen die voortkomen uit ballet. Een vloer of balk oefening wordt ook vaak op muziek geturnd (klassieke muziek of film muziek). Omdat je op muziek turnt moet je de kunstjes verbinden met balletpasjes en bewegingen. Het is dus van groot belang dat je gevoel voor ritme hebt. De basis van turnen komt voort uit ballet dus als je moeilijke kunstjes zou willen leren zal je altijd de basis moeten beheersen (pasjes en houdingen) voordat dit je lukt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *